Tambours Have ligger smukt ved Karlsgårde Sø

Lige udenfor Tambours Have finder du et stykke spændende dansk kulturhistorie

Forår ved Karlsgårde Sø

Et udflugtsmål for både store og små

Naturlegepladsen ligger lige ved lågen

Gerhard Tambour forelskede sig i området ved Karlsgårde Sø. Derfor kan vi i dag byde velkommen til et smukt naturområde lige uden for lågen i Tambours Have.

Bålhytte
Den store overdækkede bålhytte er frit tilgængelig for alle. Husk at medbringe brænde.
Ved siden af finder du overdækkede bord/bænkesæt med plads til ca. 40 personer.

Naturlegeplads
På naturlegepladsen er der plads til fri leg for store og små.

Offentligt handicaptoilet
Toilettet er døgnåbent hele sommeren fra 1. april til 31. oktober

Karlsgårde Sø
Det er oplagt at kombinere et besøg i Tambours Have med en tur til Karlsgårde Sø, der ligger kun 300 m. fra indgangen. Turen rundt om søen er på 5 km.

På den nordøstlige side af søen finder du en fin shelterplads.

Udenfor 2

Karlsgårde Sø byder på et rigt fugleliv

Hvor natur- og kulturhistorie mødes

Da det blev besluttet at etablere en stor sø som led i etableringen af Karlsgårde Værket i 1920, måtte et par af gårdene i området lade livet. Fundamenterne på disse gårde findes stadig på søens bund. Et vandfald på omkring 10 meter fra søen og ned til Varde Å gav energi til værket, der var Danmarks næststørste vanddrevne elektricitetsværk. Værket er ikke længere i drift.

Siden udgravningen af søen har naturen indrettet sig på ændringerne. Dæmningen, der blev bygget med håndkraft, er farbar hele vejen rundt. Langs søbredden er et frodigt plante-, busk- og træ-dække vokset til. Krattet og bevoksningerne omkring søen er af stor værdi for de mange småfugle og vandfugle her.

Med sine 108 hektar fylder Karlsgårde Sø godt i landskabet. Når man kigger ud over det smukke vandspejl, kan det være svært at forholde sig til den massive forurening under overfladen, der desværre også er en del af historien om Karlsgårde Sø. I en ca. 10-årig periode fra 1960 blev der i forbindelse med produktion af B2 vitamin på Grindstedværket udledt kviksølv til Karlsgårde Sø via Grindsted Å. Søen er på grund af kviksølvforureningen ikke godkendt til badesø, ligesom det ikke er tilladt at sejle med motoriserede både på søen. I dag er indholdet af kviksølv i selve søvandet normaliseret, men der er stadig store mængder kviksølv i dyndet på søens bund.

Området omkring Karlsgårde Sø har en stor rekreativ værdi for beboerne og turisterne i området, og turen rundt om søen kan varmt anbefales.